Hur kan vänner och anhöriga hjälpa till?

Anhöriga som försöker pressa, övertala och till och med tvinga en person att sluta röka kan göra mer skada än nytta. Det är naturligtvis inte fel att som anhörig tala om att man är orolig för att någon man älskar röker. Tvärtom. Säg att du bryr dig och att du är rädd om personen.

Fråga vad han eller hon tänker göra åt sin farliga vana. Fråga om det är något du kan hjälpa till med. Om du läst en artikel om rökning eller fått reda på något annat som du vill dela med dig av, försök göra det respektfullt och finkänsligt. Men tjata inte!

De flesta som röker är nämligen väl medvetna om att det inte alls är bra för dem. Men personen har ännu inte känt sig beredd att göra något åt rökningen. Det kan ha många orsaker, som du kanske inte anar. Alla människor är inte lika, tänker inte lika och måste heller inte göra det. Det är mycket viktigt för oss alla att få välja väg i livet på egen hand och få respekt för det. Om någon trycker på för hårt och för okänsligt kan det hända att rökaren reagerar på precis motsatt sätt, och låter bli att sluta för att visa både för sig själv och andra att hon bestämmer själv. Ingen människa måste sluta röka om han eller hon inte själv vill!

Du som röker kan gärna låta vänner och anhöriga läsa den här texten.