Hur fungerar EC?

Den "första generationen" EC liknar en vanlig cigarett tillverkad av rostfritt stål, och "andra generationen" liknar en penna. Därefter har en produktutveckling skett, och EC kan se ut på många olika sätt, t.ex. som en skruvmejsel.

Man "puffar" på EC som en konventionell cigarett. På filtrets plats sitter en patron som innehåller en e-vätska, bestående av ett 30-tal kemikalier samt smakämnen och nikotin, men inte tobak. Intill sitter ett batteri som används för att hetta upp och omvandla e-vätskan till ånga. Värmeprocessen startar då man drar luft genom EC, samtidigt som en lampa på vissa sorter kan lysa upp spetsen för att imitera cigarettglöd. Personen andas in ångan med nikotin och blåser ut den som synlig ”rök”. Nyare sorter innehåller större batterier som kan hetta upp e-vätskan till höga temperaturer, vilket resulterar i att den avger mer nikotin och andra giftiga ämnen, och även mer "rök" (61).

Biverkningar kan vara hosta, ögon,- mun- och hudirritation, yrsel och illamående. För att fylla på cigaretten med ny e-vätska byter man antingen ut filtret eller köper påfyllningsvätska på flaska, men man kan också blanda rökvätskan själv.'

Produktutvecklingen är mycket snabb. En ny metod att röka EC som kallas "dripping" börjar nu spridas. Det innebär att e-vätska droppas direkt på ett upphettat batteri i s.k. “Direct drip atomizers” (DDAs). Detta ger mer rökutveckling, starkare smak och kraftigare känsla i halsen, och tros vara farligare är "normal" inhalering av EC-rök (74, 75). Innan e-cigarettlagen trädde i kraft 2017 innehöll de flesta påfyllningsbehållare av e-vätska nikotin i olika mängder blandat med smaksättning. Enligt den nya lagen ska alla förpackningar som innehåller nikotin ha hälsovarningar. Nu finns smaksättningen för sig i större flaskor med färgglada förpackningar. Dessa flaskor är inte fyllda till brädden utan man har lämnat ett utrymme för att hälla på ”nikotinshoten” som köps i små oansenliga förpackningar som innehåller 10 ml i olika nikotinstyrkor. De senare har hälsovarningar. Fenomenet kallas ”Shake & Vape”.

I april 2016 lanserade tobaksindustrin en "e-cigarett" som innehåller tobak - iQOS - i Japan.

Barbro Holm Ivarsson 2018-05-17

TILLBAKA till "För dig som vill stödja andra att sluta röka & snusa"