Rökrutan – Ny poddserie

Ny hjälp för unga som vill sluta röka eller snusa

Den 31 maj var det den internationella tobaksfriadagen men vad betyder det för någon som inte är tobaksfri? Den första podden för dig som vill sluta med tobak är ute nu.  Nu släpps en poddserie som en ny hjälp för unga som vill sluta med tobak.


Poddserien innehåller 10 olika avsnitt som tar upp om allt som kan röra sig i en ung människas huvud som funderar på att lägga av med tobak. Det handlar om hur det går att tänka när det är fest, hur motivationen kan hållas igång, vad som händer i kroppen utan tobak och om hur tobakens framtid i Sverige och världen kan se ut.

I podden hörs ungdomar som delar med sig av sina egna tips och funderingar. Journalisten Kerstin Janemar ledder podden ihop med tobaksavvänjaren Farida al-Abani.

Jag kan vara jättetrött och vilja sova men så tänker jag att jag måste gå ut i kylan och ta en sista cigg innan jag somnar. Och det vill jag inte. Jag vill inte röka, jag vill ju sova. Man får ju tänka att man klarade sig innan man rökte och man därför klarar sig nu också, säger en av ungdomarna.

Det som avgjort vilka teman som hamnat i podden är rekommendationer och forskning inom tobaksavvänjning för unga men också det som ungdomar själva har funderingar kring.

Det finns många fördomar om att unga struntar i sin hälsa och egentligen inte bryr sig om att dom röker eller snusar. Men så är det inte. Unga både vill sluta och vill bli tagna på allvar i deras tobaksbruk därför är det så roligt att ha gjort den här podden. Den är viktig.

Rökrutan är producerat inom ramen det tobaksförebyggande projektet Tobaksfri innerstad (tobaksfriinnerstad.se) som finns i Stockholms stad. Projektet har undersökt ungdomars tankar kring tobaksstopp i något så unikt som avvänjningsgrupper för unga på olika gymnasieskolor. Podden är riktad till unga men går lika bra att lyssna på och rekommendera för alla åldrar.

Rökrutan finns att lyssna på där poddar finns.            https://itunes.apple.com/se/podcast/r%C3%B6krutan/id1241768734?mt=2&i=385894619

https://www.facebook.com/rokrutan/

KONTAKT
Farida al-Abani, 0761212084

Kerstin Janemar,076 121 33 31